Casa si gradina Tech Tips&Tricks

Cum alegi compresorul de aer potrivit

In sectoare de activitate specializate dar si pe langa casa ai nevoie uneori de scule si unelte folosite in scopuri diverse. In momentul in care se impune utilizarea aerului comprimat, pentru scule pneumatice sau alte aplicatii, va trebui sa folosesti un compresor.

Cum poti sa faci cea mai buna alegere in aceasta privinta? Cele cateva criterii enumerate in continuare iti vor elimina dilema cu privire la cel mai bun compresor de aer.

Atunci cand vrei sa cumperi un compresor dar nu stii ce model anume sa alegi, ori de care specificatii tehnice trebuie sa tii cont pentru propriile tale nevoi, apare acea indoiala. Intr-un astfel de caz va trebui sa apelezi la specialisti, pentru a nu regreta ulterior alegerea facuta. Lista criteriilor dupa care te poti ghida este urmatoarea:

1. Mod de utilizare

In cazul in care vei folosi compresorul de aer strict pentru uz gospodaresc, vei alege o varianta care sa imbine portabilitatea cu eficienta in utilizare. Mai exact, un compresor fara rezervor, de putere mai redusa.

Un astfel de compresor de aer va fi ales pentru reglarea presiunii la anvelope, pentru actionarea diverselor scule pneumatice (surubelnite, bormasini, pistoale de vopsit etc.) sau pentru oricare alte utilizari ce nu implica functionare intensiva si sustinuta.

Pentru operatiuni care impun o utilizare mai solicitanta – de exemplu vopsitul masinii, a peretilor interiori sau exteriori ai casei, sau chiar pentru scopuri industriale – sunt insa necesare compresoare cu rezervor, de diverse capacitati.

2. Pret

In cazul criteriului pretului platit, nu trebuie sa te lasi pacalit de un tarif redus. Evita sa achizitionezi un compresor de aer tinand cont doar de pretul avantajos – adesea o astfel de investitie se poate dovedi mult mai costisitoare pe termen lung.

Un compresor de utilizare casnica, fara rezervor, implica o functionare continua pentru a furniza aer. Daca vei folosi un astfel de compresor in activitati solicitante si pe durate extinse de timp, costul initial redus va fi acoperit de consumul energetic provocat.

Economia la pretul de cumparare poate fi foarte atractiva, insa nu de fiecare data ofertele si preturile promotionale aduc si produse superioare din punct de vedere calitativ sau al eficientei.

Va trebui sa pui tot timpul in balanta eficienta, modul de utilizare si consumul energetic. Daca vei folosi compresorul de aer pentru activitati sustinute si de durata indelungata, asigura-te ca achizitionezi unul cu rezervor si cu o putere care sa duca la indeplinire in cel mai eficient mod operatiunile pe care ti-ai propus sa le efectuezi.

3. Piese si accesorii

Asigura-te ca acel compresor pe care il cumperi este complet echipat cu tot ceea ce tine de siguranta in exploatare, de la protectie termica a motorului pana la tinerea sub control a aerului sub presiune.

Dintre elementele de care trebuie sa tii cont la alegerea compresorului pot fi enumerate astfel:

  • prezenta unei protectii electrice a motorului la suprasarcina si fluctuatii de tensiune;
  • prezenta unui manometru si a unui regulator de aer (sau regulator de presiune) care sa iti permita monitorizarea constanta a functionarii compresorului;
  • existenta unui robinet pentru scurgerea condensului;
  • prezenta unui sistem de racire a motorului (sau posibilitatea de instalare a acestuia, ca accesoriu suplimentar);
  • prezenta supapelor de siguranta si depresurizare, care fac posibila functionarea automatizata;
  • disponibilitatea pieselor de schimb si a accesoriilor.

regulator de aer

Cu privire la acest ultim aspect, va trebui sa te asiguri ca vei gasi, chiar si dupa cativa ani de utilizare, accesorii complete si piese de schimb pentru modelul de compresor ales.

Un compresor de aer nu este o investitie pe care o faci zilnic; chiar daca producatorii iti ofera garantie, se intampla de cele mai multe ori ca produsul sa se defecteze imediat dupa expirarea acelei perioade.

Tine cont si de acest aspect, daca vrei sa faci cea mai buna alegere cu privire la compresorul de aer, indiferent de scopul in care il vei folosi. Daca nu vei avea acces oricand la piese si consumabile, pentru eventuale reparatii si interventii, intregul echipament se va dovedi pur si simplu inutil.

4. Dimensiuni si nivel de zgomot emis

Pentru acest criteriu trebuie sa apelezi si la primul punct – modalitati de utilizare.

In cazul in care compresorul va fi folosit pentru perioade restranse, la operatiuni nu foarte complexe, poti opta pentru un model fara rezervor, care iti va livra aer comprimat functionand in mod constant. La un astfel de model dimensiunile sunt reduse, insa zgomotul va fi emis in mod constant – motorul lucreaza continuu pentru a oferi debitul de aer impus.

Pe de alta parte, vei alege un compresor cu rezervor in cazul in care procesul utilizarii impune necesitatea aerului comprimat intr-un debit mai mare si o perioada mai indelungata. Dimensiunile vor fi, desigur, mai mari.

Zgomotul emis va fi insa redus si de asemenea si consumul de energie poate fi redus considerabil. Atunci cand folosesti pentru vopsit un compresor fara rezervor, cheltuiala cu energia electrica poate fi destul de ridicata, datorita functionarii constante a motorului.

La un compresor cu rezervor, zgomotul este emis doar pe perioada in care aerul comprimat este acumulat. Manometrul, un regulator de aer si supapele de siguranta te ajuta sa verifici in mod constant daca aerul a ajuns la presiunea dorita, moment in care functionarea motorului poate fi oprita. Aerul comprimat acumulat te va ajuta sa eviti pornirile repetate sau functionarea constanta a motorului, care aduce un consum energetic suplimentar si implicit cheltuieli mai ridicate.

La fel ca si oricare alt echipament, compresorul de aer trebuie de asemenea sa respecte si cateva standarde de siguranta. Rezervoarele de capacitate mare sau medie necesita verificari periodice, iar eventualele defectiuni trebuie remediate doar in cadrul atelierelor specializate.

Compresorul va trebui utilizat respectand specificatiile cu privire la conditiile de umiditate si temperatura tolerate, iar schimburile de piese si elemente componente vor trebui efectuate doar de la magazine specializate, care ofera astfel se solutii in materie de pneumatica.

Desi pare destul de complicat, procesul alegerii compresorului potrivit este unul simplu. Va trebui sa tii cont de recomandarile anterioare, daca ceea ce iti doresti este un compresor care sa te ajute sa lucrezi intr-un mod rapid si eficient.