Casa si gradina Tips&Tricks

Afla cum poti intretine corect centrala termica

Tot mai multi romani aleg sa se debranseze de la sistemul public de furnizare a energiei termice. Solutia centralelor termice individuale este tot mai cautata, indiferent ca este vorba de locuinte de tipul apartamentelor, caselor sau vilelor. Uneori sunt alese centralele termice pe lemne, alteori cele pe gaz – in functie de necesar si de situatie. O misiune foarte importanta este insa si intretinerea corecta, care va asigura o durata prelungita de utilizare a centralei termice.

Cele cateva elemente care te vor ajuta sa faci o intretinere corecta a centralei ti le enumar in continuare – le-am cules de la meseriasi, de pe internet, de prin toate sursele la care am avut acces.

1. Pregateste centrala pentru schimbarile de sezon. La trecerea in anotimpul rece, spre exemplu, va trebui sa verifici termostatul electronic, sa ii schimbi bateriile, mai apoi sa aerisesti centrala si intreaga instalatie, inclusiv caloriferele. Daca ai instalate pe calorifere aerisitoare manuale, poti face aceasta operatiune singur; in caz contrar, va trebui sa apelezi la o firma specializata.

2. Asigura-te ca presiunea apei din instalatie se pastreaza in parametri optimi. In caz contrar pot sa apara defectiuni si va trebui sa apelezi din nou la firme specializate pentru remedieri.

Valorile optime ale presiunii se situeaza intre 1 si 1,5 bar atunci cand caloriferele sunt reci, iar cand acestea sunt incalzite presiunea trebuie sa fie de maximum 2,5 bar.

3. Curata filtrele centralei. O astfel de operatiune asigura o reducere a costurilor, intrucat filtrele infundate solicita mai mult centrala, care ajunge sa consume mai mult gaz si mai multa energie pentru a incalzi locuinta. La aceasta operatiune vei avea nevoie din nou de specialisti, in cazul in care nu esti chiar tu unul.

4. Protejeaza centrala de oscilati de tensiune. O pana de curent sau o cadere de tensiune cu revenire acesteia in suprasarcina poate sa defecteze centrala iremediabil.

Poti proteja centrala de astfel de inconveniente, cumparand un stabilizator de tensiune pe care il poti gasi atat in magazine fizice, cat si in magazine online.

5. Doteaza centrala cu toate accesoriile necesare. Pe masura trecerii timpului, uzura isi spune cuvantul. In cazul in care locuiesti intr-o zona cu apa calcaroasa, va trebui sa accesorizezi centrala cu un filtru de dedurizare si cu un filtru de decantare – iti vor fi extrem de utile pentru alimentarea cu apa rece a centralei, asigurandu-i o perioada mai indelungata de functionare.

De asemenea, va trebui sa verifici periodic elementele componente ale centralei, mai exact evacuarile. Ocazional va trebui sa le inlocuiesti si nu iti doresti sa cauti, spre exemplu, o prelungire kit evacuare centrala termica Ariston in plina iarna, cand ai nevoie de un anume confort termic in locuinta.

6. Respecta verificarile tehnice periodice. Fiecare producator le recomanda – acestea se fac la fiecare doi ani, de catre personal specializat. Nu vrei sa te trezesti cu surprize neplacute, mai ales cand incepe sezonul rece – asadar respecta periodicitatea acestor revizii.

In cazul in care ai nevoie si de alte recomandari si sfaturi cu privire la intretinerea si piesele necesare pentru functionarea optima a unei centrale, in link-ul de mai sus vei regasi ajutor de la specialisti in domeniu.

Daca mai ai si alte recomandari cu privire la intretinerea corecta a centralei termice, te invit sa le adaugi in sectiunea de comentarii.

Autor: Catalin Mihai Sotropa