Familie

Ajuta-ti copilul sa depaseasca frica de inaintea somnului

Se intampla de foarte multe ori ca micutilor sa le fie teama atunci cand trebuie sa mearga sa doarma. De fapt, multi copii se confrunta cu aceasta problema si in momentul in care trebuie sa mearga sa doarma incep sa planga si sa fie adevarate corvoade pentru parinti.

Copii pot avea tot felul de frici incepand de la cele mai complexe si pana la cele mici. Ei se pot teme de bau-bau sau pot trezi diferite frici mult mai complexe decat va imaginati. Ce trebuie sa faci pentru a-l ajuta sa scape de aceste frici si cum poti sa il faci sa renunte la ele?

In primul rand, nu trebuie sa faci glume pe seama fricii copilului tau. Cu siguranta aceasta va fi prima ta reactie sa incepi sa razi sau sa nu iti intelegi copilul atunci cand trebuie sa intelegi ceea ce iti spune copilul tau.

Nu trebuie sa faci glume pe seama copilului tau ci trebuie sa le tratezi foarte serios chiar daca sunt niste lucruri simple si banale. Copilul trebuie sa se simta in siguranta si protejat. Trebuie sa il faci sa prind curaj, sa aiba incredere in sine si sa il inveti sa isi gestioneze emotiile. Asculta in momentul in care vrei sa afli mai multe amanunte si astfel vei sti cum sa actionezi.

Din moment ce iti intelegi motivele fricii trebuie sa iti asiguri copilul ca totul este in regula. Chiar daca vine vorba despre o separare si copilului sa ii fie frica de aceasta, spune-i ca in momentul in care se va trezi dimineata vei fi langa el. Daca iti spune copilul ca nu poate sa doarma pentru ca ii este frica, du-te si dormi langa el si fa-l sa inteleaga aceste lucruri.

Vorbeste-i despre ziua care urmeaza si despre lucrurile pe care le-ai planificat. Astfel, il vei face sa isi mai invinga din temeri.