Diverse Stiai ca?

Anxietatea sociala afecteaza modul in care folosesti Facebook

Cu totii am observat ca activitatile prietenilor de la Facebook pur si simplu explodeaza pe pagina de News Feed. Astfel, acestia isi posteaza fiecare aspect din viata de zi cu zi, postand unele din cele mai absurde lucruri, prin intermediul carora incearca sa arate prietenilor de pe reteaua sociala cat de tare se distreaza. Posturile constante par a fi un strigat de disperare si o dorinta de asigurare sociala, iar fiecare „like” primit inseamna o validare pentru sufletul lor.

Acest lucru nu suna a fi foarte sanatatos si, probabil, ca nici nu e. In prezent, un nou studiu examineaza cum o nevoie de asigurare sociala, asociata cu anxietatea sociala, poate conduce la o utilizare „deficitara” a retelei de socializare Facebook. Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio au analizat 243 participanti, din care majoritatea erau femei- 71,6% si persoane albe- 91,8%.

Consum de Facebook

„Exista o perocupare tot mai mare fata de utiliarea excesiva si necontrolata a retelelor de socializare, care interfereaza nu numai cu performanta la scoala sau la locul de munca dar, de asemenea, prezinta amenintari la bunastarea fizica sau psihica. Noi am investigat diferenta dintre cele doua variabile individuale- anxietate sociala si nevoia de asigurare sociala-  care afecteaza consumul de Facebook”- sustin autorii acestui studiu. Astfel, in urma ccercetarii efectuate de oamenii de stiinta, acestia au descoperit ca exista o legatura pozitiva intre anxietatea sociala si utilizarea deficitara a Facebook dar, aceasta legatura a fost foarte puternica numai in cazul celor care aveau nevoie foarte mare de atentie. Cu alte cuvinte, utilizatorii care petrec foarte multe ore pe Facebook in fiecare zi, sunt mai susceptibili sa tanjeasca dupa validare sociala si sa adune cat mai multe puncte de vedere.

„Utilizarea problematica a Facebook pare a rezulta in urma unor factori de personalitate. Este nevoie sa se realizeze mai multe cercetari asupra acestor factori dar si asupra aspectelor suplimentare care trebuie sa fie incluse intr-un model de predictie a acestui fenomen.”- sustine Brenda Wiederhold, redactor sef la Interactive Media Institute din San Diego.