Frumusete Sanatate Servicii Stiai ca?

Beneficiile somnului din timpul zilei

somnA dormi putin in timpul zilei inseamna ori ceva benefic, ori ceva pe care majoritatea oamenilor ignora din toate puterile. Indiferent cum ar fi, un nou studiu a pus capat acestei dezbateri incercand sa sugereze ca sustinatorii somnului de dupa masa au avut intotdeauna dreptate.

Potrivit acestei cercetari, prezentata la conferinta anuala de la Societatea Europeana de Cardiologie din Londra, un pui de somn la pranz este „asociat cu reducerea tensiunii arteriale” si poate ajuta la reducerea riscului de atac de cord. Astfel, studiul a evaluat efectul somnului de dupa amiaza asupra 386 de participanti care erau hipertensivi- in special pe acei care aveau o tensiune arteriala mai ridicata decat de obicei- care avea, in medie, varsta de 61.4 ani.

Un pui de somn

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca somnul de dupa amiaza contribuie cu 5% la o tensiune arteriala mai mica in viata de zi cu zi, comparativ cu cei care nu au parte de un pui de somn pe durata zilei. Atunci cand studiau pulsul si inima, cercetatorii au descoperit ca cei care au parte de somn pe timpul zilei prezinta un risc mai mic fata de hipertensiune arteriala in ambele artere, dar si la nivelul inimii lor.

Oamenii de stiinta au spus ca, de-a lungul acestui studiu, au tinut cont si de alti factori care ar putea sa influenteze presiunea arteriala, cum ar fi varsta, sexul, fumatul, consumul de alcool, lipsa de exercitii fizice sau un consum excesiv de cafea. Autorul sef al studiului, Dr. Manolis Kallistratos, cardiolog la Asklepieion Voula General Hospital din Atena, a subliniat faptul ca, desi nivelul tensiunii arteriale pare mai mic, studiile realizate in trecut au demonstrat un nivel chiar si mai mic care poate reduce „riscul de evenimente cardiovasculare.”

De asemenea, in cadrul acestui studiu s-a constatat o legatura intre durata somnului de dupa masa si hipertensiune- iar cei care dorm mai mult de o ora au parte de rezultate mai bune in ceea ce priveste tensiunea arteriala.