Alimentatie Diverse Sanatate Stiai ca?

„Burta de bere” este un mit

Cam asta e soarta fiecarui consumator de bere: burta; iar dovada e in jurul nostru, fiecare avand o ruda sau un prieten care arata de parca ar purta un bebe in pantec, indiferent de gradul de fertilitate al persoanei sau al … genului.

Insa, adevarul e ca burta provocata de consumul de bere nu exista. Cine zice? Oamenii de stiinta. Unii dintre ei au devenit curiosi asupra acestui proces, asa ca au realizat un studiu pe 2000 de cehi si au descoperit ca berile nu au nicio legatura cu asa zisa burta de bere. Iar, daca iti menti consumul de bere in niste limite, nici nu va contribui semnificativ la greutatea ta.

Evident, berea are calorii, asa ca un consum mare va contribui la greutatea generala, mai ales daca nu faci exercitii fizice. Dar, chiar si atunci, e ca si cum ai manca doar sendivsuri cu sunca – orice calorii in exces te vor face mai rotunjor. Iar acea greutate se poate aseza pe burta, insa nu neaparat – totul depinde de materialul tau genetic.

Asa e: exista o gena care te face predispus la o burta mai mare. Oamenii se ingrasa diferit, iar obezitatea abdominala e doar una dintre multele forme sub care se depune grasimea pe corpul uman, daca acesta nu are grija excelenta de el. Deci, daca ai aceasta gena, vei avea burta oricum, chiar daca esti consumator de bere sau nu – decat, desigur, daca menti o dieta stricta si faci exercitii, dar cine are timp pentru asta?

Dar, daca e asa, de unde a aparut aceasta legatura fictionala dintre burti mari si baut? Un posibil suspect ar fi ciroza, o boala a ficatului care apare la alcoolici care face ca abdomenul sa se umfle.