Ce inseamna spondiloza lombara?
Este o afectiune provocata la nivelul coloanei vertebrale in zona lombara si este o afectiune de tip degenerativ. Ea are mai mule statdii, in functie de modul in care procesul de degenerare avanseaza, uneori pot aparea si pinteni ososi pe marginea corpilor vertebrali. Aceasta afectiune impiedica efectuarea activitatilor zilnice si ingreuneaza stilul de viata.
Cate stadii are spondiloza lombara?
Evoluatia poate sa fie rapida sau mai progresiva treptat, depinde de timpul in care afectiunea se manifesta – acut sau lent. Exista 5 stadii de evolutia a bolii:
- Local – reprezinta primul stadiu ce afecteaza doar o anumita zona a coloanei vertebrale. Durerea resimtita este de intensitate fie mica sau mare deoarece procesul de degenerare a afectat doar un singur disc dintre vertebre. Daca tratezi afectiunea de la primul stadiu, te vei recupera intr-un timp scurt.
- Miotonic – reprezinta al doilea stadiu, iar in acest caz nu mai este afectat doar un singur disc de procesul de degenerare, ci mai multe. Se produce inflamarea muschilor paravertrebrali si contractarea acestora. Zona afectata este mai extinsa, durerea este mai intensa iar durata ei este mai mare. Insa daca aplici un tratament corect este posibila o vindecare completa.
- Iritativ – reprezinta al treilea stadiu de degenerare. Deja sunt cuprinse si radacinile de la nervi, in special nervul sciatic. Tratamentul este mai complicat si nu promite recuperare completa, dar nu te astepta ca aceasta iritare sa se rezolve de la sine ca nu o sa se intample asa ceva. Boala inca poate progresa spre stadii mai grave daca nu este bagata in seama.
- Compresiv – reprezinta al patrulea stadiu. Simptomele se agraveaza, iritarea se mareste, zonele afectate fiind si alte in afara de coloana vertebrala si spate cum ar fi extremitatile. Durerile pot ajunge chiar la nivelul picioarelor si talpilor.
- Atrofic – ultimul stadiu. Simptomele se agraveaza si mai tare, zonele afectate sunt tot mai multe iar zona locala de unde a inceput afectiunea se atrofiaza. Prin atrofiere se intelege incetarea functiilor din acea zona, inflamarea dispare dar apare hipotermia in laterala coloanei verbrale.
Care este tratamentul aplicat in cazul acestei boli – spondiloza lombara?
Daca stadiile nu sunt foarte avansate se apeleaza la tratamente naturiste, sedinte de recuperare medicala. In cadrul sedintelor de recuperare intra:
- Kinetoterapia – se mai numeste si gimnastica medicala si are un rol important in recuperarea medicala fie post-operator sau doar preventiv. La baza acesteia se afla miscarea si este studiata miscarea neuromotorie si mecanismul articular.
- Reflexoterapia – fiecare organ ar corpului are un punct reflex unde adeseori se aduna toxine si se produce inflamarea urmata de alte afectiuni. Rolul reflexoterapiei este acela de a readuce organismul la starea normala de echilibru prin stabilizarea circulatiei si decontractarea muschilor afectati.
- Chiropractica – acest tip de terapie este realizat prin diferite tactici de manipulare a coloanei vertebrale. Nu este dureroasa, iar prin diferite manipulari precum elongatii, cracmente si torsionari, simptomele dispar, inflamatia se amelioreaza si muschii se relaxeaza.
Specialistii de la CHIROMEDICA Health Center se ocupa de acest stil de terapie.