Auto

Ce este o asigurare RCA si cand ai nevoie de ea?

Asigurarea RCA este o un tip de asigurare, prin care persoanele care au suferit o paguba din cauza altcuiva primesc compensatii pentru daunele materiale sau vatamarile corporale (ori, in cazuri mai nefericite, decesul cuiva) suferite din cauza unui accident auto. Acest tip de asigurare despagubeste vatamarile corporale sau decesul, pagubele materiale cauzate in urma unui accident (fie ca e vorba de o masina sau un stalp), pagubele materiale aparute in urma nefolosintei autovehicului deteriorat, dar si cheltuielile de judecata.

Asigurarea RCA este valabila in Romania, iar pentru strainatate se incheie o polita Carte Verde, corespondent al asigurarii RCA.

Daca nu aveti polita RCA, veti fi penalizat cu amenzi intre 1000 si 2000 de lei, vi se va retine certificatul de inmatriculare, dar si placutele. In cazul in care sunteti vinovat de producerea accidentului si nu aveti RCA, toate daunele vor fi platite din buzunarul dumneavoastra. Un RCA ieftin este usor de gasit, deci riscurile financiare care apar in urma neincheierii unei simple polite sunt mult mai mari.

Politele RCA pot fi incheiate la oricare sediu al unei companii de asigurari autorizate, la brokerii de asigurare si la la agentii imputernici de catre companiile de asigurari.

Atunci cand ajungi la asigurator, ai nevoie de un formular de constatare amiabila care a fost completat de catre conducatorii implicati in accident ori procesul verbal intocmit de catre Politie, permisul de conducere, buletinul si certificatul de inmatriculare al autovehiculului. In cazul in care autovehiculul nu-ti apartine, ai nevoie de procura notariala de la proprietarul persoana fizica sau de imputernicire de la proprietarul persoana juridica.

Pentru a obtine despagubirea trebuie sa anunti societatea de asigurari a persoanei vinovate de producerea intamplarii, mentionand cauzele si imprejurarile in care s-a produs accidentul. Inspectorii de dauna vor realiza constatarea avariilor, urmand sa deschida dosarul de dauna, urmand sa iti inmaneze nota de constatare.

Despagubirea este platita si daca persoana care este vinovata a condus masina fara sa aiba aprobarea proprietarului, a produs accidentul cu intentie, a condus masina cand avea permisul de conducere suspendat sau a produs daune altor masini sau proprietati in timpul savarsirii unei infractiuni sau incerca sa scape de urmarirea politiei. In aceste cazuri, asiguratorul va primi inapoi valoarea despagubirii de la inculpat.