Diverse Societate

Ce este pluralismul religios?

Pluralismul religios este un termen des intalnit si folosit care are intelesuri diferite. In functie de context, termenul poate acoperi o mare viarietate de discutii din domeniul teologic sau filozofic. Cel putin patru concepte diferite pot fi implicate pentru acest termen, desi fiecare se invarte in jurul ideii centrale a credintelor religioase diferite si a sistemelor religioase care lucreaza impreuna.

In cele mai multe cazuri, acest termen este folosit ca sinonim pentru toleranta religioasa, desi cele doua concepte au sensuri diferite. Toleranta religioasa prespune ca fiecare om are dreptul la propiul set de credinte, fara judecata fata de mediul standard social sau cultural. In timp ce pluralismul religios implica toleranta, acesta este un termen mult mai larg care afirma ca adevarul posibil religios exista in diferite doctrine, nu numai ca individ particular.

Libertate personala

Pluralismul religios trebuie abordat in primul rand din perspectiva libertatii personale. Democratia nu poate exista fara libertate, iar libertatea nu poate exista fara democratie, iar drepturile cetateanului nu se pot manifesta decat in democratie si libertate. Pentru intelegerea corecta a semnificatiei acestui concept este nevoie sa se cunoasca contextul filozofic in care a fost utilizat. Criteriul cel mai sigur pe baza caruia judecam daca o tara e cu adevarat libera sau nu este gradul de siguranta de care se bucura minoritatile, totodata libertatea fiind conditia esentiala si aparatoarea religiei.

Conceptul de pluralism religios este putin cam dificil de inteles, in special in ceea ce priveste analizarea sa logica. O multime de religii se contrazic una pe cealalta din mai multe puncte de vedere, determinandu-i pe pluralisti sa fie blocati in mijlocul unor argumente. Scopul din spatele definitiei pluralismului religios este acela de a uni oamenii, in ciuda sistemelor diferite de credinta. In istorie, asemenea eforturi de prmovare si incluziune in societate au fost realizate cu succes, si au fost laudate ca incercari reusite pentru libertatea unei societati viitoare.