Stiai ca?

China ar putea deveni prima tara care va explora „partea intunecata” a Lunii

De ceva timp, China a inceput sa lucreze la o misiune spatiala, cu scopul de a ajunge pana intr-acolo unde niciun picior de om nu a ajuns niciodata- Partea Intunecata a Lunii. Astfel, prima ascensiune de acest fel este planificata sa aiba loc in anul 2018, cu ajutorul navei Chang`E-4- numita dupa zeita lunii in mitologia chineza. Nava spatiala se afla in proces de constructie- sustin rapoartele oficiale.

Emisfera indepartata a Lunii- care se afla intotdeauna intr-un intuneric total- nu este vizibila in mod direct de pe Pamant si nici nu a fost vreodata explorata. In acest sens, China spera sa devina prima tara care poate obtine o noua perspectiva de constientizare asupra evolutiei timpurii a Lunii, prin explorarea zonei intunecate a satelitului natural al Terrei.

Liu Zheng, comandand adjunct al explorarii Lunii, a dezvaluit recent ca se asteapta sa viziteze partea nevazuta a Lunii in numai doi ani de zile, in principal, efectuand anchete de patrulare pentru a detecta care ar putea fi zonele unde se pot plasa o serie de sateliti. Acesta a sustinut: „Punerea in aplicare a statiei Chang`E-4 a ajutat tara noastra sa faca saltul impresionant, existand posibilitatea ca, China sa ajunga lider in domeniul exploatarii Lunii”.

Misiunea Chang`E-4

The Defense Science and Industry Office din capitala Beijing, a organizat deja unitatile relevante pentru efectuarea misiunii de explorare demonstrative, in special cu Chang`E-4. De asemenea, se asteapta ca aterizarea sa se faca in liniste pe Luna. Beijing vede in acest program de miliarde de dolari o cale prin care ar putea sa se dezvolte la nivel mondial in acest domeniu. Dar, pana acum, NASA a confirmat ca misiunea Chang`E-4 va fi una fara precedent.

Oamenii de stiinta sustin ca aceasta misiune „este prima de acest gen, care va ajunge atat de departe. Este foarte dificil sa ajungem pana pe cealalta parte a Lunii, dar suntem incantati ca vom fi primii care vom face acest lucru”.