Diverse

Climatul intertropical musonic

Se afla localizat in vecinatatea climatului intertropical permanent umed ocupand arii relativ restranse in regiunile de coasta sau apropiate de coasta unde se manifesta o circulatie sezoniera a aerului umed (ecuatorial) si uscat (adus de alizee). Acest tip de climat este specific:

– pe tarmurile sud-vestice si nord-estice ale Indiei, in jumatatea sud-vestica a insulei Sri Lanka, pe tarmurile vestice ale Birmaniei, pe coastele rasaritene ale Vietnamului, in nord-estul Filipinelor in cadrul continentului asiatic,

– in vestul coastei Guineei in Africa,

– pe tarmurile nord-estice guineene in America de Sud,

– pe coastele nordice ale insulelor Haiti si Puerto Rico in America Central – Insulara, Din punct de vedere dinamic, in acest tip de climat se manifesta alternanta sezoniera a maselor de aer cu originea diferita si anume ecuatoriale, respectiv tropicale. Referindu-ne la emisfera nordica, unde acest tip de climat este intalnit, vara predomina aerul umed ecuatorial care se deplaseaza mult spre nord (atingand latitudini mai mari de 30o N in sud-estul Asiei) sub forma vanturilor de vest, iar iarna predomina mai intotdeauna aerul uscat transportat de alizee. Datorita acestei circulatii cu caracter sezonier, vara climatul analizat se apropie de cel intertropical permanent umed, rezentand amplitudini termice diurne reduse, umiditate si nebulozitate ridicate, respectiv precipitatii bogate. Iarna sub actiunea ,,musonului” de iarna, care este in esenta un alizeu, umiditatea aerului deasupra uscaturilor scade simtitor, amplitudinile diurne cresc semnificativ, iar cantitatile de precipitatii se reduc considerabil, climatul prezentand multe asemanari cu climatul  intertropical alternant.

Spre deosebire de climatul intertropical permanent umed, in cadrul climatului intertropical musonic se contureaza un anotimp secetos distinct. Dar rezervele de apa din sol sunt suficiente pentru a asigura dezvoltarea padurilor, ale caror caracteristici sunt foarte asemanatoare cu cele din regiunile cu climat intertropical umed. Din punct de vedere termic acest tip de climat se particularizeaza prin temperaturi putin mai reduse decat in cadrul tipului climatic intertropical permanent umed. Temperatura medie anuala oscileaza in jurul valorilor de 24o-26oC. Variatiile termice de la o luna la alta sunt reduse.