Stiai ca?

Cum afecteaza muzica trecerea timpului

Muzica aceea de lift pe care o auzim atunci cand suntem lasati pe linia de asteptare cand sunam la o banca, de exemplu, a fost creata special pentru e reduce timpul perceput in care astepti, prevenind intreruperea apelului din partea ta. Acest proces de perceptie a reducerii timpului este folosit si in vanzari, de aceea, rar veti intra intr-un mall, supermarket sau magazin de imbracaminte fara sa auziti niste muzica pe fundal.

Cum face muzica asta?

barbat ascultand muzicaPentru a intelege exact cum face muzica sa para ca a trecut mai putin timp, ganditi-va la creierul uman ca fiind un leu de munte care mananaca un sac de bani. Nu conteaza cu ce ingrijitorul ii distrage atentia; tot ce conteaza este ca acest lucru ii ofera altui ingrijitor sansa sa se strecoare si sa ia banii, cat timp leul este ocupat decizand pe cine sa manance.

La fel si cand creierul este constant distras, e mai putin probabil sa observi lucrurile din jurul tau in detaliu, si asta include trecerea timpului. Creierul nostru are o capacitate de raspuns limitata si cand altceva foloseste acea capacitate, e mai putin probabil sa ne gandim „Chiar am nevoie de ceasul asta cu Garfield?”

Dar poate functiona si viceversa. In unele situatii, ascultarea muzicii poate sa mareasca durata de timp perceputa. De exemplu, ascultarea muzicii in timpul realizarii unei sarcini care necesita concentrare ne va face sa supraestimam durata timpului trecuta. Teoria sustine ca deoarece mintea ta alterneaza intre perceptia muzicii si concentrarea pe sarcina dificila, formeaza doua „evenimente” separate sau amintiri distincte. Cand creierul se gandeste la ce ai facut in ultima ora, iti vei aminti mai multe lucruri, aparand impresia ca ora respectiva a durat foarte mult.

Experimentele au aratat si ca timpul pare sa se extinda cand ascultam muzica ce nu ne este pe plac. Cand auzim primele note dintr-o piesa, creierul isi aminte intregul si reda mental. Aceasta muzica falsa in muzica este extrem de vivida, actionand in exact aceleasi parti in care actioneaza muzica reala. Deci efectul este ca dureaza cateva momente sa-ti imaginezi vivid ca trebuie sa asculti melodia noua de la Smiley inainte sa te intorci la realitate si sa realizezi ca trebuie chiar sa o asculti pe toata.