Diverse

Cum este climatul muntilor inalti in zonele calde?

In zona climatica calda mediile termice anuale si lunare sunt in directa dependenta de pozitia latitudinala si altitudinala a statiei respective. De exemplu la statia meteorologica Quito din Ecuador situata 0o8 lat S si la altitudinea de 2811m temperatura medie anuala este de 13oC, iar variatia anuala a temperaturilor medii lunare este inexistenta intrucat toate lunile anului au media termica de 13oC. Temperatura medie anuala redusa si amplitudinile termice diurne mari diferentiaza climatul din aria montana de cel intertropical permanent umed din zonele joase situate mai la vest. Cu cat inaintam in latitudine si altitudine (ex. La Paz – Bolivia 16oS; 4103m), temperatura medie anuala se reduce, iar amplitudinile anuale cresc (ex. la La Paz temperatura medie anuala este 9oC, iar amplitudinea medie anuala de 3oC). Si amplitudinile termice diurne devin din ce in ce mai mari incadrandu-se intre 10-20oC.

Departandu-ne de Ecuator, in cadrul climatului montan din ariile tropicale si subtropicale, vom remarca faptul ca, pe fondul variatiei anuale mari a insolatiei se produc si variatii termice corespunzatore, ce pot atinge sau chiar depasi 20 oC. Precipitatiile depind foarte mult cantitativ si distributiv de conditiile orografice locale si de dinamica maselor de aer specifice ariei respective.

Expozitia favorabila in calea maselor de aer, face ca pe pantele expuse vanturilor cantitatea de precipitatii sa fie de 5-10 ori mai mare decat pe pantele adapostite.

Explicatia acestor contraste pluviometrice rezida in racirea adiabatica a aerului cu formarea precipitatiilor in cazul pantelor expuse advectiei si incalzirea adiabatica cu destramarea maselor noroase si persistenta timpului frumos in cazul pantelor adapostite.

Rolul convectiei orografice in amplificarea cantitatilor de precipitatii pe versantii expusi vanturilor si al descendentelor dinamice in diminuarea cantitativa a precipitatiilor pe versantii opusi advectiei poate fi argumentat prin numeroase exemple locale, regasite peste tot acolo unde exista un lant montan, o grupare montana sau un masiv montan mai inalt.