Sanatate

Cum putem sa prevenim astenia de toamna

Stim cu totii ca de regula, anotimpurile „de trecere” intre etapele de caldura si frig, mai exact toamna si primavara ne confruntam cu tot felul de probleme despre care se spune ca ne modifica in mod radical starea de spirit.

De fapt, am putea sa spunem ca ne influenteaza foarte mult aceasta trecere de la cald la frig deoarece se resimt aceste lucruri. Cele mai importante simptom,e ale asteniei sunt insomniile,starea de agitatie, starea de nervozitate. Cele mai frecvente si cele mai enervante sunt fara nicio indoiala insomniile. Nu este nimic mai urat decat sa incerci sa dormi si sa nu reusesti sa faci acest lucru. Mai mult decat atat, daca nu ne odihnim suficient de mult incepem sa fim nervosi, sa avem o stare de spirit mai incordata iar acest lucru nu favorizeaza deloc relatia cu oamenii din jurul nostru.

Astenia este un tip de depresie care apare in acelasi sezon, in fiecare an. De regula simptomele incep sa apara odata cu lunile de toamna si se pot prelungi pana in perioada de iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta. Uneori poate aparea si in lunile de primavara, potrivit WebMD.

Orice persoana este pasibila la a dezvolta astenie, dar aceasta problema apare mai frecvent:

  • la persoanele care traiesc in zonele in care zilele de iarna sunt foarte scurte sau exista schimbari mari in cantitatea de lumina naturala primita pe parcursul anotimpurilor;
  • in randul femeilor;
  • in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 ani;
  • in randul persoanelor care au in familie rude cu astenie.

Este foarte important sa incercam sa facem o trecere mai fina intre activitati. Chiar daca eram obisnuiti cu un anumit tip de activitati nu trebuie sa renuntam la ele chiar daca vremea nu ne permite acest lucru.