Diverse

De ce sunetul apei te ajuta sa dormi mai bine

Valurile oceanului si zgomotul de la distanta a unei furtuni sunt destul de cunoscute pentru ca ajuta o persoana sa adoarma mai usor, dar, te-ai intrebat vreodata de ce aceste sunete au un efect calmant asupra oamenilor? In mare parte, se pare ca, creierul interpreteaza aceste sunete ca fiind „non-amenintari”- potrivit unui profesor de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Astfel, aceste sunete care nu adreseaza niciun fel de amenintare la adresa noastra sunt prelucrate de creier, astfel incat sa se blocheze alte sunete, mai alarmante. In timp ce un sunet strident ar putea sa te zdruncine dintr-un somn adanc, picaturile de ploaie dintr-o padure linistita ar putea sa iti ofere un sunet pasnic de fundal, cu ajutorul caruia vei putea adormi mai usor.

Stiinta zgomotelor

Astfel, un studiu realizat in anul 2012 de catre Orfeu Buxton- profesor in stiinta comportamentala de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, a examinat care sunt diferentele dintre sunetele bruste amenintatoare si cele non-amenintatoare. Astfel, acesta a realizat un experiment intr-un spital si a descoperit ca sunetul unei alarme de 40 de decibeli- sunet asemanator ca o soapta- a determinat trezirea brusca a peste 90% dintre pacienti. Pentru persoanele cu somn adanc, acest volum este suficient pentru a le trezi in cea mai mare parte a timpului. Mai departe, profesorul a folosit sunete de 70 de decibeli care descriau sunetele emise de un elicopter, dar, se pare ca acest tip de zgomot nu a deranjat la fel de multi pacienti. Ei bine, acest lucru se intampla deoarece sunetul brusc declanseaza un raspuns evolutiv. „Suntem mamifere, dar, in primul rand, suntem primate”- declara Buxton. „Primatele vor apela la semenii lor pentru a face fata amenintarilor; sau un tipat ar putea alerta un intreg trib ca exista o amenintare” .

De asemenea, odata ce sistemul de vigilenta din creier este activat, o persoana se poate trezi odata ce aude diverse sunete. Insa, sunetul apei curgatoare variaza treptat in volum, iar de accea o persoana nu se va trezi din cauza zgomotului.