Alimentatie Diverse Sanatate

De ce sunt enervanti oamenii la dieta

Poate ai vrut sa slabesti, sa ai mai multa energie sau doar sa fii mai disciplinat. Oricare e motivul, ti-ai schimbat dieta drastic. Mananci sase mese mici, in loc sa mananci trei mese mari. Ai eliminat glutenul si carnea de vita.Nu mai bei cafea sau alcool. Ai analizat diferite diete, te-ai interesat despre mai multe tipuri de dieta, ai citit diferite carti si ti-a schimbat viata. Mancarea pe care o mananci acum e diferita fata de mancarea pe care o mancai inainte si iti imaginezi ca toata lumea e acum interesata de acest lucru.

Dar la ce se gandesc alti oameni, de fapt? „Si eu mananc unele lucruri si nu mananc altele. Si uite la mine cum nu vorbesc despre asta. Fain, nu?”

Cand te apuci de o dieta, partea din creier care iti spune ca nu ii pasa nimanui de ce mananci, moare. Instant. Inainte de dieta, nu faceai niciodata o lista cu toate mesele luate sau sa explici unei incaperi pline de oameni dezinteresati exact cate calorii ai voie sa mananci intr-o zi sau sa insiri toate mancarurile pe care nu ai voie sa le mananci (doar, din cand in cand, intr-o duminica, ca recompensa pentru discplina de care ai dat dovada). Oamenii care nu sunt la dieta vorbesc despre mancare doar cand o gatesc sau cand o mananca si conversatia, de obicei, incepe sau se termina cu „mananc asta acum si ma simt foarte multumit”.

Esta aproape o filosofie care merge mana in mana cu dieta, asa ca ascultatorul nu trebuie sa auda doar o lista cu mancarurile pe care nu le mananca interlocutorul sau. Asculta o lista cu mancarurile pe care nu le mananca, motivele pentru care nu le mananca si impactul pe care aceasta decizie a avut-o asupra vietii lui. Poate sunt motive de ordin moral pentru care nu mananci anumite mancaruri. Sau poate ai vazut ceva pe „National Geographic” despre digestie care ti-a schimbat parerea asupra painii. Oricare ar fi motivul, il vei explica. Vei explica stiinta din spatele deciziei. Vei spune povesti despre cum sunt tratate animalele in ferma inainte sa fie macelarite. Iar celalalt va astepta sa termini, dand din cap din complezenta, ca sa continue conversatia intr-o directie in care nu discuta despre ceea ce mananca el.

Concluzia este ca, daca nu esti intrebat, nu plictisi oamenii din jur cu ceva ce te intereseaza doar pe tine.