Depresia este una dintre problemele cele mai des intalnite in societatea contemporana, atat la nivel international, cat si national. In lume, exista cam 350 de milioane de cazuri de depresie diagnosticate. Numarul diagnosticelor din Romania este foarte mic, doar peste doua milioane de oameni fiind afectati de aceasta tulburare.
La nivel international, cele mai multe persoane afectate de depresie se afla in Statele Unite ale Americii: aici, in jur de 10% din populatia totala sufera de depresie. Daca acest lucru este surprinzator, atunci ce ziceti de faptul ca din primele zece tari ale lumii in care depresia este cel mai mult prezenta, majoritatea sunt tarile cele mai dezvoltate?
Pe langa Statele Unite, in acest top zece cu care nu se mandreste nicio tara, se mai afla Franta, Italia, Spania, Belgia si Olanda. Restul tarilor sunt si ele in curs de dezvoltare: Libia, Columbia, Mexic si Ucraina. Din Asia se apropie vertiginos si India.
La polul opus se afla tarile cel mai putin dezvoltate, cele din Africa. Cu exceptia tarilor din nordul continentului negru, precum Egipt, Libia, Tunisia sau Maroc, restul continentului prezinta cele mai mici rate ale depresiei din toata lumea. Cifre similare inregistreaza si tara soarelui rasare, Japonia.
Cifrele prezentate in toate tarile sunt insa incomplete. Foarte multi oameni nu recunosc ca au depresie pentru ca se tem de stimagtizarea sociala sau pentru ca nu pot sa accepte ca ei, atat de puternici, sunt afectati de o boala pe care o considera ca fiind pentru oamenii slabi.
O alta categorie este cea a persoanelor care nu sunt destul de informate asupra bolii si simptoamelor sale. Acestia prezinta toate simptoamele, de la tristete, melancolie, iritabilitate si probleme cu somnul, pana la ganduri de sinucidere, insa deoarece nu cunosc despre detalii despre boala aceasta, nu apeleeaza la ajutorul specializat si tratamentul medicamentos respectiv.