Diverse Sanatate Societate

Efecte negative ale factorilor antropici asupra climei

Omul poate influenta clima si intr-un mod profund negativ, cel mai reprezentativ exemplu de felul in care societatea omeneasca influenteaza negativ clima, fiind acela din orase. In orasele mari si mai cu seama in cele cu functii industriale, in a caror atmosfera se evacueaza cantitati importante de noxe sub forma de impuritati gazoase, sau sub forma de particule solide rezultate in urma activitatilor din transport, industrie, incalzitul locuintelor etc., poluarea capata forme grave uneori, ceea ce se rasfrange nu numai asupra starii de sanatate a populatiei ci si asupra valorilor si chiar asupra regimului unor elemente sau fenomene climatice.

Un grad ridicat de impurificare al atmosferei urbane face ca radiatia solara directa sa fie redusa pana la 20%. Impuritatile din atmosfera contribuie la micsorarea radiatiei terestre, la marirea gradului de nebulozitate si la o accentuare a frecventei si intensitatii fenomenului de ceata. Persistenta in componenta cetii a diferitelor impuritati, nocive in marea lor majoritate pentru starea de sanatate a omului, determina ca in marile orase, incidenta afectiunilor respiratorii si circulatorii sa fie mai mare, comparativ cu ariile din jur. Ceata industriala sau smogul reprezinta un real pericol pentru sanatatea oamenilor.

Acumularea de gaze nocive, in special de cluorofluorocarburi in straturile superioare ale atmosferei, are drept consecinta subtierea si chiar ruperea stratului de ozon, care formeaza un adevarat strat protector in jurul Pamantului, oprind radiatiile ultraviolete daunatoare vietii. In ultimul timp, in regiunile polare s-au semnalat gauri in stratul de ozon. In mod normal stratul de ozon se reface repede, dar din cauza cantitatilor din ce in ce mai mari de gaze sub forma clorofluorocarburilor, acest lucru este aproape imposibil. Clorofluorocarburile, sunt degajate in atmosfera prin gazele din spray-uri si din conductele frigiderelor. Razele ultraviolete le descompun si apar atomii liberi de clor. Fiecare atom de clor eliberat, face sa dispara din atmosfera 10 000 de molecule de ozon.