Tech Tips&Tricks

Este Google malefic?

Este caracteristica de autocompletare de la Google una malefica? Felul in care Google ne completeaza cautarile de pe internet ne corupe mintea, sustin cercetatorii.

„Women shouldn’t have rights”, „Women shouldn’t vote”, „Women shouldn’t work” („Femeile nu ar trebui sa aiba drepturi”, „Femeile nu ar trebui sa voteze”, „Femeile nu ar trebui sa lucreze”) Cat de raspandire sunt aceste convingeri? Potrivit unei campanii recente a Natiunilor Unite, aceasta forma de misoginism este foarte comuna, si din acest motiv, acestia au publicat ceea ce simt pe o serie de postere. Sursa? Aceste cautari de pe internet sunt sugestiile instante de top oferite de Google.

Google Instant este un serviciu de autocompletare- care, dupa cum ii sugereaza si numele, poate genera in mod automat litere si cuvinte pentru a finaliza o cautare, bazata pe cunoasterea a miliarde de cautari efectuate in intreaga lume in fiecare zi. Daca ai incerca sa scrii in bara de cautare a Google cuvintele „women should” (femeile ar trebui), sugestiile care ar putea sa iti apara sunt foarte deprimante „women should be seen and not heard” (femeile ar trebui vazute si nu auzite). In schimb, daca ai da o cautare la „men should” prima sugestie ar fi „men should weep” (barbatii ar trebui sa planga).

Argumentul celor de la Natiunile Unite este ca acest algoritm ofera o privire in interiorul psihicului nostru colectiv si inca unul tulburator. Este insa acest lucru adevarat? Nu in sensul in care campania se implica. Autocompletarea este deficitara in multe feluri, si sunt o multime de pericole daca uitam acest lucru. De fapt, un lucru bun ar fi ca sa iti opresti pentru totdeauna autocomplet-ul de la Google.

Totusi, la fel ca orice alt algoritm de cautare, autocompletarea implica un secret al datelor sub aceasta interfata Google. Limba pe care o vorbesti, locatia pe care o ai dar si ora, sunt factori majori pentru obtinerea rezultatelor. Asadar, Google tine cont de istoria cautarilor tale, iar in acest fel poate sa iti autocompleteze o cautare pe care vrei sa o faci, acesta putand anticipand ceea ce vrei sa gasesti.