Animale Diverse Stiai ca?

Fluturii Monarch vor avea propria autostrada

Fie ca e vorba de folosirea excesiva a erbicidelor sau cresterea undelor electromagnetice datorate utilizarii supra-excesive a resurselor tehnologice, aceste lucruri pot determina ca fluturii speciei Monarch sa scada, iar cei mai multi experti au ajuns la concluzia ca este timpul ca, unele specii sa fie protejate de lege, inainte de a se ajunge la disparitia acestei populatii de fluturi. In statele Unite, oficialii Casei Albe au dezvoltat un plan asupra rezolvarii acestei probleme.

Potrivit unor rapoarte, serviciul Fish and Wildlife Service a anuntat planul sau de a construi un coridor lateral pentru fluturii Monarh, in ideea de a salva specia de la o posibila disparitie.

Autostrada fluturilor

Acestia planuiesc sa dea nastere unui coridor-autostrada. De-a lungul drumului I-35, autostrada care se intinde din Mexic pana in Minnesota, va fi presarata cu ierburi speciale, pe care acesti fluturi le consuma, dar si pentru care le favorizeaza, deoarece gasesc adapost. Odata ce fluturii vor fi atrasi in interiorul acestui coridor, sansele de a fi loviti de o masina vor fi foarte mici.

Cu aproape un miliard de fluturi Monarch disparuti in ultimii 25 de ani, aceasta specie a cunoscut o scadere dramatica a numarului de indivizi. Asemeni albinelor, existenta acestora pe pamant este esentiala pentru polenizarea vitala dar si pentru sanatatea ecosistemului. Potrivit expertilor, principalul motiv care ameninta aceasta specie este ca se pierde habitatul lor natural.

In plus fata de acest plan, cei de la Casa Alba au inclus o suma de 1.2 milioane de dolari catre Fondul de Conservare a Fluturilor Monarch, iar proiectul realizat de National Fish and Wildlife Service va avea ca scop protejarea acestei specii. 2 milioane de dolari au fost dedicate restaurarii habitatelor, pentru ca specia sa poata „inflori” din nou.

Fluturii Monarch sunt celebri datorita migratiilor lor. Acestia zboara aproximativ 4000 de kilometri – 70 km/zi, in decurs de opt saptamani, pornind din America de Nord si ajung pana in Mexic. De asemenea, biologii inca nu cunosc motivul migratiei acestor fluturi.