Tech

Gamepad-uri diferite, acelasi design

Daca ar fi sa facem un pas inapoi in timp vom putea vedea acele vremuri cand gamepad-urile erau foarte usor de identificat. Nu trebuia sa fii atent la consola la care le conectai pentru a iti da seamana de brand-ul controllerului. Fiecare gamepad avea designul lui, design ce era foarte usor de recunoscut si simtit.

Industria jocurilor s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, fapt ce a dus la o explozie pe piata din domeniul gamepad-urilor. Multe dintre acestea se aseamana cu controlerele care au devenit deja o referinta. Ne referim aici de gamepadurile Xbox si Playstation. Atat Sony cat si MIcrosoft au realizat cercetari de milioane de dolari pentru a ajunge la produsele lor. Acestea sunt rezultatul efortului depus de-a lungul anilor. Companiile mai mici nu au la dispoztie fondurile acestor giganti si ajung sa copie designul acestora.

Dar nu vrem sa ne referim doar la copierea gamepad-urilor in sine. Ideea este ca indiferent de model, tip sau companie, toate gampepad-urile au acelasi design, Doua manere, butoane de o parte si de alta a manarelor si stick-ul analog de controrl. Aceasta este asezarea standard inca de la primul Gamecube. Si se pare ca lucurile vor mentine aceeasi forma pentru o buna perioada de acum inainte.

Sunt unele companii care au incercat se revolutioneze lumea gamepadurilor, dar fara prea mult succes. Cei de la Wii au incercat sa vina cu alte modele specifice fiecarui joc, idee ce a fost interesanta, dar nu a prins la fel de mult, intrucat fiecare gen de joc avea nevoie de un alt controller. Solutie ce nu ar fi foarte acceptabila in cazul multora. Nici platforma in sine nu ofera jocurile si grafica urmarita de gamerii seriosi din ziua de astazi.

Steamcontroller, este modelul sugerat de cei de la Valve, care spre deosebire de restul controllerelor nu are la dispozitie stick-uri de control ci touchpaduri. Acestea vor fi disponibile odata cu noile Steam Machines.