Diverse Servicii Stiai ca?

Incinerarea deschide cutia Pandorei – ce sta la baza acestei decizii

In zilele noastre am ajuns sa contestam tot mai mult ceea ce candva era limita de cunoastere. Se spune ca finalul vietii este marcat de inmormantare, ori ani buni oamenii au apelat doar la aceasta metoda. Dar optiuni mai exista, iar incinerarea este inca un factor de competitie cu un clasic cimitir. Suna sumbru, dar inevitabil la un moment dat al vietii noastre suntem responsabili sa luam o astfel de decizie pentru o persoana din familie spre exemplu.

Daca privim in trecut aflam ca incinerarea a fost de fapt maniera fireasca a popoarelor de a se elibera de un corp uman fara viata. Fie ca se dadea foc trupului pe un rug improvizat in natura sau lansat pe apa, incinerarea intr-o forma mai rudimentara a existat mereu. Ce face insa ca unii sa se sperie de aceasta idee se refera se pare la o mentalitate de asociere, crestina desigur – ideea de pedepsire a celor care nu respecta cuvantul Domnului si vor muri in chinuri in focurile iadului.

Pentru cei care nu cred in aceasta asa zisa teorie sau pentru cei de alte religii se considera ca trupul uman moare, insa sufletul este nemuritor si se va intoarce la aceasta existenta intr-o alta forma. De aceea trebuie sa existe incinerare, intrucat se va recladi o identitate din propria cenusa, precum celebra legenda a pasarii Phoenix.

Asadar, controversa despre incinerare, conflictul de mentalitate persista la orice nivel, indiferent din ce unghi am privi situatia.

Incinerarea si beneficiile sale

Trebuie spus ca exista un mare avantaj – de a nu avea nevoie de spatii extinse privind cimitirele. Daca se opteaza pentru incinerare cenusa rezultata se mentine intr-o urna de mici dimensiuni. Nu doar ca nu se va mai necesita un loc de veci, insa acesta daca este ales – sau o cripta sa spunem, pot fi de asemenea mai mici in dimensiuni. La nivel extins cimitirele pot deveni spatii mai restranse fata de forma lor actuala.

In mare parte incinerarea urmeaza aceeasi pasi ca si inmormantarea, privind pregatirile, se pot realiza slujbe si privegheri, doar ca la final trupul nu este coborat in groapa, ci incinerat.

Daca ne raportam la cei care sufera de anumite boli poate ca incinerarea este calea mai optima. Unii spun ca si costurile sunt mai mici, daca se fac calcule specifice ce tin de ritualurile inmormantarii clasice. In alte cazuri o argumentare este faptul ca trupul defunctului are un aspect socant, ca urmare a unui accident si familia doreste incinerarea pentru ce a mai ramas.

Incinerare, pro sau contra?

In cele din urma ramane o alegere de acest gen tine de o serie de aspecte. Unii pun pe primul loc partea religioasa, altii tin cont de aspecte practice. Locatiile in care se pot desfasura incinerarile sunt mai putine decat cimitirele spre exemplu, iar acest lucru pare sa ii opreasca cel putin pe cei din zone rurale sau din provincii sa aleaga o astfel de cale. De regula locatiile crematoriilor sunt in orasele mari, asadar cel mai apropiat ca locatie, fie ca este incinerare umana Cluj sau Bucuresti trebuie sa va interesati de locatii.