Casa si gradina

Irigarea adecvata gazonului

Pentru cei mai multi dintre noi o casa de vacanta reprezinta un vis neindeplinit in masura in care inca nu am pus bazele unui proiect de casa si implicit al unei gradini. Pentru cei mai fericiti dintre noi care au deja o casa de vacanta cu o curte imensa pentru recreere este o binecuvantare.

Cei care deja au o oaza de liniste doar pentru ei este indicat sa stie si ce trebuie sa faca atunci cand gazonul intampina probleme si anume disparitia sau uscarea ierbii pe unele portiuni. Atunci cand acest lucru se intampla este indicat sa se analizeze si factorii care au condus la aceasta, iar unii factori pot fi distrugerea gazonului datorita expunerii la lumina si uscaciune, udarea incorecta a acestora, bacteriile regasite in pamant precum si unele boli ale terenului cauzate de ierbicide sau de insecte.

In cazul in care gazonul se confrunta cu zone lipsa de iarba este indicat sa apelam la lopata, si sa eliminam suprafetele in care iarba s-a uscat pentru a incepe procesul de intinerire a gazonului. Dupa ce iarba a fost indepartata, se aplica un strat de ingrasamant pentru sol, in maniera in care acesta sa faciliteze vindecarea gazonului.

Dupa stratul de ingrasamant se va aplica unul de nisip si altul de pamant fertil, care va ajuta gazonul sa se regenereze pentru a asigura si mai mult spatiu verde. Nu trebuie sa uiti nici de sistemul de irigare, care trebuie sa asigure un flux continuu de alimentare a ierbii. Peste stratul de pamant se va aplica un strat de seminte cu nutrienti menit sa asigure multiplicarea radacinilor de iarba si sa confere o imagine mai buna gazonului.

Se spune ca termenul de asteptare al cresterii ierbii este cuprins intre 3-5 saptamani, in maniera in care aceasta este irigata in mod corespunzator.