Izolatia cu spuma este foarte populara in zilele noastre, datorita usurintei de aplicare, fiind si o buna alternativa pentru a conditiona traditionala fibra de sticla. Cu toate acestea, este esential sa fim constienti de argumentele pentru si impotriva acestei metode, pentru ca eficacitatea sa ne va afecta costurile de incalzile pentru casa noastra.
Aproximativ 40 % din costurile de energie se investesc in incalzirea si racirea interioara, incat acestea se pot reduce daca aplicam unele din cele mai bune solutii pentru intreaga casa si pentru propriul confort.
Argumente pro si contra izolatiei cu spuma
Izolatia cu spuma vine in mai multe tipuri, incat tipul de aplicare pulverizatoare este folosit in principal, urmata de spuma poliuretanica pulverizatoare. Acestea pot fi folosite pentru a izola eficient peretii si tavanele, pentru ca formeaza o bariera care previne disiparea caldurii in afara casei, mai ales in lunile de iarna, in timp ce vara, previne acumularea caldurii in interior.
Argumente pentru izolatia cu spuma: spre deosebire de izolatia cu fibra din sticla, care lasa fisuri si goluri, care disipeaza caldura, izolatia cu spuma acopera eficient fisurile, pentru ca se extinde si se integreaza perfect in goluri, lucru care imbunatateste calitatea izolatiei. In plus, previne acumularea umiditatii si scade substantial modul de formare al mucegaiului, precum si alte probleme ale peretilor. Spuma previne infestarea cu insecte, care pot afecta vizibil peretii. O alta calitate a spumei pulverizatoare, care vine la indema oricui, este proprietatea adeziva, ce imbunatateste structura unei constructii, motiv pentru care cele mai bune sfaturi se gasesc si pe www.izolatii.ro in maniera accesibila pentru incepatori si avansati in domeniul constructiilor.
Izolarea cu spuma are o viata de mai mult de 50 de ani si beneficiaza de o capacitate rezistenta la impacturile din mediul extern. Aceasta rezista altor activitati de mentenanta care survin in timp in cadrul locuintei, neafectatnd structura peretilor de rezistenta. O alta caracteristica in favoarea acestei izolatii o reprezinta si faptul ca rezista cantitatilor de apa, in masura in care nu se umfla si nu cauzeaza descompunerea suprafetei izolate. Este un material care nu absoarbe si nu transporta apa, facilitand modul de a economisi un ban in plus la reamenajarea locuintei.
Argumente contra izolatiei cu spuma: in ciuda avantajelor prezentate mai sus, aceasta tehnica de izolare are si unele puncte minus. Unul din aceste puncte este faptul ca este destul de scumpa, in comparatie cu alte materiale traditionale. Aceasta trebuie sa fie protejata de expunerea directa a razelor de soare si poate cauza unele probleme de sanatate, mai ales in cazul in care se vine in contact fizic zilnic cu ea. Exista, de asemenea, si pericole cauzate de vaporii toxici ce sunt eliberati de spuma, mai ales atunci cand aceasta este expusa la foc. Unele efecte ale acestei izolatii cu spuna pot cauza emisii de gaze cu efect de sera.
Pentru a rezuma toate acestea, spunem ca izolarea cu spuma pulverizatoare este cel mai folosit material suplimentar in cazul izolatiilor, pentru ca umple fisurile si lacunele peretilor, iar cu timpul a ajuns sa fie un material conventional de tip izolator termic ecologic.