Casa si gradina Servicii Societate Tips&Tricks

Izolatia termica- un instrument de caldura la indemana oricui

Schimbarea mediului din ultimul timp face ca omenirea sa se confrunte cu modificarea conditiilor meteorologice si cu un stil de viata mai anost. De aceea, lucrurile nu mai sunt ceea ce obisnuiau sa fie cu cateva decenii in urma, iar ca resurse de energie nu ne putem baza pe cele inepuizabile, pentru ca se impune un apel la acele resurse ecologice, care sunt limitate.

Conservarea energiei de orice tip impune si utilizarea unor materiale si instrumente noi cu precadere utilizate in marile spatii, incaperi si locuinte. Cauza majora a pierderilor de caldura se datoreaza lipsei izolarii, motiv pentru care se impune verificarea peretilor, a geamurilor si a usilor. Dupa ani de cercetare si de studiu, s-a constata ca diverse materiale sunt utile in procesul de izolare si de mentinere a caldurii, ceea ce ajuta la minimizarea pierderii caldurii.

Izolarea termica ajuta la mentinerea fixului de caldura in interiorul camerei, reusind sa prezinte un mediu cald, prietenos si confortabil.

De ce termoizolarea?

Izolarea termica sau termoizolarea este procesul de reducere al transferului de caldura printr-o combinatie de materiale speciale care ajuta la franarea fluxului de caldura. Materialele pot veni in orice forma, pentru orice suprafata si dimensiune. In scopul de a sustine caldura, se utilizeaza mai multe finisaje pentru a izola o locuinta. Aceasta imbunatatire ajuta si la conservarea energiei si la imbunatatirea aspectului unei locuinte.

Rolul izolatiei termice

Privite din mai multe puncte de vedere, toate acele izolatii termice prezinta mai multe roluri, prezentate dupa cum urmeaza:

  • minimizeaza pierderea de caldura pentru a intretine energia mai mult timp in locuinta;
  • ajuta mediul prin reducerea de dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de sera;
  • creste eficienta sistemului de incalzire, al celui de ventilatie, racire, al instalatiilor sanitare si al sistemelor de siguranta;
  • ajuta la controlul temperaturii in spatiile comerciale, industriale si cele locuibile;
  • protejeaza lucratorii de la arsuri de gradul doi si trei;
  • si in ultima instanta, se reduce pierderea de transmisie a sunetului.

Lucrari de izolare termica – functii

Functia de baza a izolatiei termice este de a oferi o cantitate considerabila de rezistenta la caldura prin stratul izolant. In scopul de a obtine aceasta functionalitate, materialele de izolatie trebuie sa reduca rata de transfer de caldura sau a fluxului de caldura de la cald la rece. Acest lucru se realizeaza prin diferite mijloace, cum ar fi convectia, transmiterea de radiatii sau conductia.

Conductia – In aceasta etapa de izolare termica, moleculele de caldura sunt pastrate printr-un proces de influenta care ajuta la imbunatatirea fluxului de caldura. Diferenta temperaturii de conductivitate termica determina fluxul de caldura intr-un anumit material.

Convectia – Prin aceasta metoda, fluxul de caldura se disperseaza dintr-un loc in altul prin aerul incalzit, gaz sau alt lichid. Miscarea fluxului de caldura va fi influentata fie prin convectie naturala, fie prin convectie fortata.

Transmiterea de energie sub forma de lumina, radiatii sau alte forme de unde electromagnetice sau alte forme de energie termica se realizeaza automat. Energia care este produsa intr-un corp/ material fierbinte va fi capabila sa calatoreasca liber intr-un alt mediu transparent sau translucit. Prin urmare, cele mai bune izolatii termice au cele mai multe avantaje pentru o locuinta.