Diverse Sanatate Stiai ca?

Lepra nu este ceea ce se crede a fi

De la faptul ca au fost izolati de societate pentru ca le putrezeste carnea pe ei, coloniile de leprosi au fost lasati sa moara in cele mai urate conditii, insa, aceasta boala antica- lepra- este asociata cu o serie de imagini celebre. Multe dintre povestile despre lepra sunt eronate, desi, in istorie, a fost o boala comuna si stigmatizata.

Lepra inca exista- si in numere mari

Cand ne gandim la lepra ne amintim de perioada Evului Mediu sau de epidemiile biblice. Lepra este o boala care continua sa existe si in prezent, astfel ca un numar cuprins intre doua si trei milioane de oameni au o forma de lepra si in prezent. Este dificil sa se tina evidenta unui numar exact al numarului de bolnavi de lepra din lume, din moment ce majoritatea bolnavilor traiesc in regiunile sarace ale lumii. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai bine de un milion de oameni sufera de lepra numai in India, numarul acesta aflandu-se intr-o continua crestere. De asemenea, OMS mai sustine ca India a eliminat oficial lepra in anul 2005, dar, intre 2010 si 2011, medicii au inregistrat peste 125.000 de noi cazuri de lepra. Acest lucru nu se petrece numai in India: si in sudul Statelor Unite au fost raportate 213 cazuri in anul 2009, existand peste 6500 de cazuri in toata tara.

Incercarile de a urmari evolutia si distributia acestei boli la nivelul planetei a facut ca unele detalii bizare sa se descopere. Prin analizarea diferitelor tulpini de lepra, oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta boala caracteristica Orientului Mijlociu a lovit Europa in urma cu 1000 de ani. Exista peste 11 tipuri de lepra in ziua de azi, iar oamenii de stiinta se pot folosi de analizarea tipurilor de boala pentru a-si da seama cum s-a raspandit lepra. Cel mai mult, s-a raspandit in timpul Cruciadelor, cand mai bine de un sfert din populatia Europei a suferit de lepra.

Religia a raspandit lepra

Oamenii de stiinta sunt de parere ca responsabila pentru raspandirea leprei in Europa este religia, dar, cu toate acestea, alte epidemii au oprit-o. Astfel, momentul cand ciuma neagra a devastat Europa, a coincis cu o scadere dramatica a cazurilor de lepra. De asemenea, o teorie sugereaza ca oamenii au reusit sa dezvolte o imunitate fata de aceasta boala- in prezent, peste 95% din populatia lumii este imuna la lepra.