News Societate

Penalitate pentru nedeclararea impozitelor

penalitate taxe
penalitate taxe

Schimbarea noului Cod Fiscal impune din ce in ce mai multe reguli menite sa scoata tot mai multi bani de la contribuabili pentru imbogatirea statului. Auzim din ce in ce mai mult vorbindu-se despre o noua penalitate a impozitelor, astfel incat pe langa toate acele taxe si impozite pe care le datoram lunar, semestrial sau anual statului, vom fi nevoiti sa scoatem din buzunar ceva suplimentar pentru nedeclararea acestora.

Se propune ca „penalitatea pentru nedeclarare” a taxelor si impozitelor sa fie identitca pentru populatie si pentru firme. Mai concret, persoanele fizice, indiferent de statut, si agentii economici care nu isi declara impozitele datorate statului in termenele prevazute de lege, ce depasesc o valoare de 50 lei, vor fi obligate, conform noilor modificari aduse in Codul Fiscal, sa plateasca o penalitate de nedeclarare de 0,06% pe zi, care va fi majorata 100%, daca datoria rezulta din acte de evaziune constatate de catre organele juridice si fiscale, afirma cei de la Ziarul Financiar.

Conform proiectului noului Cod de Procedura Fiscala, aprobat de Guvern, penalitatea de 0,06% pe zi reprezinta sanctiunea pentru nedeclararea sau declararea incorecta, in declaratiile de impunere, a taxelor, impozitelor si contributiilor sociale datorate statului si stabilite de organele fiscale acreditate. Suma rezultata va trebui achitata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei pana la data stingerii sumei datorate, respectiv a diferentelor de obligatii fiscale constatate de Administratia Fiscala prin inspectia fiscala.

Introducerea unei astfel de penalitati a fost argumentul prin care Guvernul vrea sa creasca nivelul de conformare al contribuabilului, avand impact in combaterea eveziunii fiscale la cele mai mici nivele.