Diverse News Tips&Tricks

Promovarea unei afaceri mici

O afacere mica sau aflata la inceput este adesea lovita de lipsa de fonduri. Destul de des se intampla ca furnizorii si clientii sa forteze pragul de rentabilitate, primii cerand plata imediata iar clientii cerand o amanare de o luna. Afacerea mica sau aflata la inceput se lupta in primele luni sa amortizeze cheltuielile initiale. Toate acestea luate in considerare, se observa de cele mai multe ori ca alte cheltuieli sunt in totalitate date deoparte, printre acestea numarandu-se si cele cu publicitatea si promovarea. Pentru a creste si diversifica baza de clienti afacerea trebuie insa sa se promoveze.

Proprietarul sau partenerii ce conduc afacerea nu pot face prea multe. Pot sa mearga la petreceri unde sa vorbeasca cunoscutilor, pot sa isi faca abonamente la diverse cluburi si sali de antrenament unde sa se asigure ca publicitatea „din gura in gura” le face reclama. Curand dupa aceasta vor realiza ca aceasta promovare nu este insa suficienta. Baza clientilor raman in acest caz tot cunostintele, prietenii si familia. In acest moment realizeaza ca trebuie facut ceva, iata cateva idei prezentate in continuare, care nu vor face o paguba prea mare nici in buget.

Pliantele si flyerele sunt printre cele mai ieftine solutii. Acestea pot fi distribuite local, pentru ca oamenii sa afle de exemplu ca s-a deschis o noua curatatorie, o agentie de baby-sitter sau o noua firma de dezinsectie si deratizare in oras.

Inceperea unui blog sau a unui site este o alta solutie ieftina si la indemana oricui. Daca initial nu sunt fonduri pentru promovarea site-ului si optimizarea pentru motoarele de cautare, pornirea unui blog si postarea de comentarii pe site-uri si forumuri de interes va atrage noi clienti.

Chiar daca reclama si promovarea se face „din gura in gura” dar mai ales de catre proprietarii sau partenerii afacerii, mai bine ar fi ca un client multumit sa o faca, asa mesajul va fi mult mai bine receptionat de potentialii clienti.

Nu trebuie uitata nici puterea internetului si a site-urilor de socializare. Tot mai multe site-uri au si pagina de Facebook, Twitter, Google+, asa ca popularitatea cu siguranta va creste prin interactionarea cu clientii si in aceste medii.

Nu exista o singura cale de a promova o afacere. Si daca metoda aleasa este buna sau rea, eficienta sau mai putin eficienta, este alegerea proprietarilor – administratorilor. Se va analiza piata, se va identifica segmentul de clienti targetati, si apoi se va alege metoda prin care acestia vor fi atrasi, dintre cele mentionate mai sus, sau altele, la fel de putin costisitoare.