De fiecare data cand facem o greseala, suntem convinsi ca nu o vom mai repeta niciodata. Acest lucru este aproape imposibil. Este foarte greu sa iti constientizezi greselile si mai apoi sa le eviti. Probabil ca nu stii care este motivul pentru care oricat de mult ai spune ca nu vei mai repeta greselile facute. Ei bine, principalul motiv este creierul care reactioneaza mai eficient la succese.
Nu putem generaliza oamenii si sa spunem ca nici unul nu reuseste sa nu mai repete greselile facute. Exista oameni care invata din greselile altora, altii care invata din greselile proprii si altii care nu invata deloc.
Sa gresesti sau sa faci gesturi necugetate este firesc si natural. Toti oamenii gresesc. Nu exista oameni care nu gresesc niciodata asa cum nu sunt oameni care sa nu fi invatat vreodata dintr-o greseala. Totul consta in capacitatea, personalitatea si principiile individului, care invata din greseli in mod voluntar sau involuntar.
In timpul tineretii, oamenii gresesc foarte mult. Cu totii am auzit de la parinti macar pentru o data in viata „nu este bine ceea ce faci” sau „eu am fost ca tine, tu nu ai fost ca mine”. Desigur, parintii vorbesc din greselile proprii, din care au invatat si pe care nu vor sa le repete si copii lor. Insa, nu bagam niciodata in seama ceea ce spun ei. Sigur, nu bagam in seama pana cand ne dam seama ca aveau dreptate si pana nu gresim si ne pare rau, ca mai apoi sa nu mai repetem greseala si ulterior, sa le spunem copiilor nostri acelasi lucru.
Desigur, exista oameni care gresesc, sufera consecintele grelilor si tot nu se invata minte. Cu prima ocazie, vor repeta greselile si vor suferi din nou. Daca invatam sau nu din greselile noastre depinde de modul in care abordam greseala si de cat de mult am avut de suferit de pe urma ei.