Vizita la un pediatru este necesara, fara doar si poate. Exista insa si situatii care pot implica mai multa grija materna decat cea medicala. Cu alte cuvinte, teama unei mame de a nu gresi ar putea sa o conduca spre cabinetul de pediatrie cand nu este cazul si sa o faca sa o amane cand este cazul.
Vorbim astazi despre care sunt cele mai frecvente motive pentru care mergem sau nu la medicul pediatru, in primele luni din viata bebelusului.
Situatii febrile
Trebuie mentionat ca febra in sine nu este o boala. Aceasta anunta insa o posibila problema medicala mai grava, poate chiar si o infectie. Mergem la pediatru cand bebelusul are febra. Dar mai intai trebuie mentionat si ce temperatura este considerata febra.
Pentru pacienti ce au maxim 3 luni de viata temperatura corpului mai mare de 37,5 este o problema. Pacientul de la 3 luni in sus manifesta febra la temperatura de peste 38,5. Atentie, copilul incalzit de la baie sau sub haine groase nu inseamna neaparat febra. In plus, temperatura se masoara exact, nu dupa aprecierile parintilor cand ii ating fruntea celui mic.
Este de preferat sa existe un contact cu medicul pediatru in astfel de cazuri desi pentru inceput se montorizeaza si doar la pacienti de peste 6 luni se pot administra antitermice.
Situatii de varsaturi
Cand copilul vomita in jet este semn clar de problema medicala ce are nevoie de paricipare medicala in actiune. Cand copilul parca scuipa in coltul gurii mancare, de regula un exces de lapte, inseamna ca regurgiteaza. In al doilea caz, ajutorul unui pediatru va poate schimba rutina de alimentatie la copil, incat sa va ajute sa il faceti sa scoata aerul dupa masa. Dar acest lucru nu este o urgenta medicala.
Scaune moi
Scaunele moi pot fi un rezultat a ceea ce a mancat cel mic si nicidecum o problema. Daca in decursul a 24 de ore a avut scaune moi ganditi-va la alimentele consumate: lapte, iaurt, lactate etc.
Daca este vorba de un sugar, este posibil ca laptele matern sa fie de vina, tot din cauza alimentatiei. Ce este urgent se refera la scaune foarte multe in decurs de o ora, peste 4, cu semne vizibile ca pacientul se simte rau: deshidratare, plans, dureri de burtica, zgomote intestinale etc.
Alte probleme
Un bebelus poate manifesta semne clinice de boala dintr-o data, fara ca un parinte sa aiba timp sa consume grija daca exista sau nu un fond posibil ca o boala sa apara. Asadar, sfatul specialistului este de a mentine o legatura directa si stransa cu medicul pediatreu ales sa supravegheze buna dezvolatare a unui copil.
In cazul in care nu exista un medic pediatru pe care il vizitati cand sunt situatii impuse, apelati la un medic specialist pur si simplu. Cu alte cuvinte, cand se impune, cautati imediat un pediatru, indiferent din ce oras este. Din fericire, in mediul online aveti ceva sanse in plus sa gasiti rapid un cabinet pediatric in Mures adresa si cu toate informatiile necesare, telefon de contact sau un cabinet in orice oras. Nu ezitati sa cautati ajutor medical, chiar si cand sunteti in deplasari, vacante etc.