Se intampla de foarte multe ori sa nu ne dam seama si sa facem diferite greseli care ne afecteaza foarte mult ritmul de viata. Somnul este foarte important pentru fiecare dintre noi, fiind considerat o nevoie fiziologica.
Iata ce se poate intampla in cazul in care nu te odihnesti suficient:
Creste „pofta” de carbohidrati – acest fenomen este explicat prin faptul ca privarea de somn afecteaza productia unui homon numit leptina, care este responsabil de senzatia de satietate. S-a constatat ca o reducere a nivelului de leptina atrage dupa sine o nevoie tot mai mare de a consuma alimente bogate in carbohidrati.
Slabirea sistemului imunitar – s-a observat ca persoanele care sufera de lipsa cronica de somn au mai putine leucocite si o capacitate mai redusa de a se apara in fata infectiilor.
Creste riscul de cancer de san – Richard Stevens, cercetator la Univeristatea Connecticut afirma ca este o legatura directa intre cancerul de san si ciclurile hormonale perturbate de lipsa de somn si expunerea la lumina (evident, artificiala) in timpul noptii. Melatonina, un hormon care se secreta noaptea, poate reduce secretia de estrogen. Insa lumina interfera cu eliberarea melatoninei, ceea ce anuleaza efectul asupra secretiei de estrogen, un hormon care creste riscul de cancer de san in anumite conditii.
Reduce atentia si capacitatea de concentrare – un studiu recent arata ca persoanele care nu au dormit 19 ore obtin punctaje mai mici la teste de atentie decat persoane cu alcoolemie 0,08%. Este evident ca aceste persoane sunt mai predispuse la accidentari, atat in viata de zi cu zi, cat si la antrenamente, unde nu mai sunt capabili sa manevreze in siguranta greutatile sau isi pot pierde echilibrul.