Familie Sanatate

Totul despre entorsa gleznei

tratament entorsa gleznaEntorsa gleznei este acea afectiune traumatica produsa in zona mentionata, din cauza unei miscari fortate, peste limitele fiziologice. In acest fel este lezata capsula articulara, ligamentele care stabilizeaza glezna si deseori si cartilajul articular.

De cate tipuri poate fi entorsa gleznei?
Acesta afectiune poate fi impartita in: entorsa capsulara anterioara, mediala prin eversiune, laterala prin inversiune si entorsa cu diastazis. In randurile ce urmeaza o sa va mentionez cateva dintre simptomele pe care le prezinta fiecare pentru a va ajuta sa identificati mai usor tipul de entorsa.
• Entorsa capsulara anterioara – in urma examinarii gleznei, vei descoperi o durere a extensiei active a acesteia sau aceasta va fi resimtita la flexia pasiva maxima a acesteia.
• Entorsa mediala prin eversiune – se produce prin rotatie externa si abductie a gleznei.
• Entorsa laterala prin inversiune – poate fi considerata cel mai frecvent tip de entorsa intalnit. Apar in general atunci cand mergi sau alergi pe suprafete de teren denivelate. In cazul acestora, iti este afectat ligamentul talo – fibular anterior.
• Entorsa cu diastazis – procentul acestora este destul de redus (1%). Se produce atunci cand ai efectuat o rotatie externa foarte mare sau o hiperextensie la nivelul gleznei. De fiecare data cand efectuezi o rotatie externa sau o extensie, durerea se accentueaza.

Care sunt tratamentele care dau roade in cazul entorsei la glezna?
Atunci cand durerea resimtita devine insuportabila, iti doresti sa beneficiezi de un tratament entorse glezna eficient, care sa te elibereze cat mai repede de disconfort. Exista mai multe tipuri de tratament in acest caz, iar medicul ti-l va prescrie pe cel mai potrivit.
Daca acesta considera necesar, iti va prescrie un tratament entorse glezna care sa se bazeze pe medicamentatie. Astfel, va fi necesara administrarea de antiinflamatorii si antialgice pentru tratarea eficienta a zonei si reducerea durerii.
Un tratament kinetic ar putea fi, de asemenea, eficient in caz de entorsa. Acesta trebuie sa fie insa individualizat in functie de starea de sanatate a pacientului, fiind adaptat si dupa stadiul in care se prezinta. Obiectivele unui tratament kinetic constau in:
– amelioarea durerilor;
– disparitia, prevenirea sau ameliorarea inflamatiilor dupa cat de tare s-a agravat entorsa;
– ameliorarea sau mentinerea mobilitatii si stabilitatii articulatiilor;
– intarirea muchilor si consolidarea rezistentei acestora.

tratament entorsa glezna
Electroterapia reprezinta totalitatea aplicatiilor terapeutice ce utilizeaza anumite tipuri de curenti (curent galvanic, de joasa frecventa, de frecventa media, laser, ultrasunet, diapulse sau unde scurte) si are efect antiinflamator si antialgic.
Termoterapia se realizeaza local si are rolul de a controla durerea. De asemenea, procedura este folosita pentru a creste complianta tesuturilor moi, astfel ca apoi sa poata fi instituit programul de kinetoterapie.
Kinetoterapia este aplicata diferit, in functie de tipul de entorsa si de gradul acesteia. De obicei glezna ramane stabila in cazul celei de grad I, ceea ce inseamna ca nu sunt necesare reabilitarea sau servicii profesionale. Aplicarea locala de gheata, pastrarea unei pozitii proclive a piciorului, medicamentatie cu antiinflamatoare si evitarea sprijinului pe respectivul picior vor rezolva problema. Pentru fiecare categorie de entorsa exista si un tratament, insa este esential ca acesta sa fie aplicat intotdeauna cu responsabilitate. De preferat ar fi ca medicul de familie sa analizeze afectiunea pentru a stabili cea mai potrivita solutie pentru aceasta.