Diverse Societate

Totul despre fenomenele paranormale

Lumea noastra e plina de lucruri ciudate si care nu pot fi explicate; le catalogam ca si fenomene paranormale. Viata este plina de intorsaturi de situatie si de nesiguranta. Facem multe lucruri sa se intample zilnic, si la fel de multe lucruri ni se intampla, majoritatea lucruri normale, cu alte cuvinte consideram normal un lucru daca s-a mai intamplat cuiva. Sunt insa alte lucruri care nu ni se intampla sau cu care nu avem deloc contact pe parcursul vietii. Stim insa si de existenta lor, chiar daca nu credem neaparat ca ele exista.

Sunt, pe de alta parte, anumite fenomene inexplicabile care ajung si la stiri, care par foarte ciudate si anormale, in majoritatea cazurilor chiar imposibile. De cele mai multe ori nu prezinta dovezi clare, ci doar marturii ale propriilor experiente ale unor oameni. Sunt multi cei ce pretind ca au vazut fantome, ca au vorbit cu spirite sau spun au fost renascuti, reincarnati. Desi astfel de sustineri sunt respinse de rationalisti si stiinta, exista o mare parte a societatii care crede in existenta unor lucruri deasupra capacitatii umane de intelegere. Acestea sunt denumite generic fenomene paranormale.

Termenul de paranormal este asociat cu o varietate de subiecte ce nu au nici o explicatie logica, in ciuda numeroaselor marturii si experiente existente. Acestea includ toate categoriile de fantome, demoni, zombi, vampiri, monstri, extraterestri, ingeri sau zeitati, de asemenea experiente umane abstracte precum senzatia de deja-vu, intuitiile si premonitiile, si chiar „stiinte” oculte ocupate cu citirea gandurilor, telekinezie sau alchimie.

Cu alte cuvinte tot ceea ce nu a putut fi explicat a fost incadrat in categoria paranormalului. Trebuie sa luam insa in considerare si un alt fapt: sunt lucruri care acum 100 de ani, la fel nu aveau o explicatie. Desigur acum puterea de cunoastere este mai mare, datorita progresului tehnologiei, studiilor si experimentelor, facand ca fenomene ce pareau a fi paranormale sa isi gaseasca o explicatie logica.

Oameni de pe toata planeta sustin ca au avut intalniri cu paranormalul, intalniri ciudate, dar pe care le sustin cu convingere, si desi sunt respinse de rationalisti, cazurile numeroase ne pun serios pe ganduri. Astfel sunt aparitiile de OZN-uri, cazuri de telekinezie sustinute si aparute si in mass-media, prezenta celui de-al 6-lea simt (in special premonitii, intuitii), alte cazuri in care familii s-au mutat din casa in care locuiau pentru ca era bantuita de fantome, cazuri de pacienti aflati in coma care relatau experientele traite in timp ce se aflau foarte aproape de moarte.

Adevar sau nu, multi oameni continua sa creada in existenta paranormalului. Fiecare avem anumite abilitati, insa nu toate sunt utilizate la capacitate maxima. Putem trage doar concluzia ca daca exista foarte multe marturii similare, trebuie ca undeva sa existe si un sambure de adevar.