Se spune adesea ca un pahar de lapte cald promoveaza un somn linistit, incat nu stim cum reactioneaza organismul in aceste conditii, motiv pentru care este bine sa dovedim acest lucru si in practica. Pentru ca o calitate slaba a somnului ne face sa fim mai obositi, sa avem un randament mai scazut este indicat sa consumam acele alimente bogate in magneziu pentru a ne imbunatati si calitatea somnului.
Va confruntati cu dificultati de somn? Suferiti de insomnie? Ei bine, in acest caz este bine sa va sfatuiti intreaga familie sa consume un pahar de lapte inainte de a va baga in pat la somn. Motivele pentru care laptele este considerat o sursa de aminoacizi sunt urmatoarele:
- Un pahar de lapte caldut este una din cele mai vechi retete ale bunicii in cazul insomniilor, pentru ca substantele care induc somnul ajug mai bine in celulele de sange. In acest mod, unele din somnifere au un continut ridicat de lactoza.
- Laptele si carbohidratii sunt o solutie buna pentru a scadea nivelul de aminoacizi care impiedica triptofanul din organism sa patrunda in alte celule. Insulina secretata in acest caz ajuta la reducerea cantitatii de aminoacizi cu un acces mai bun catre creier.
- pentru ca este un bun ajutator in digestie, laptele cald asigura o mai buna actiune a tranzitului intestinal, incat sa va simtiti mai usori in dimineata urmatoare.
- Atunci cand cineva sustine ca laptele cald ajuta la promovarea somnului, aceasta inseamna ca prezenta triptofanului din lapte intra in bariera hemato-encefalica pentru a provoca somnolenta. Triptofanul, ca aminoacid concureaza cu alti aminoacizi, precum tirozina si izoleucina,meniti sa incalce bariera si sa ajunga la creier.
Laptele este putin probabil sa produca efecte adverse care sa va faca sa va simtiti lenes, incat motivul este unul pur psihologic, fara nici o dovada stiintifica. In concluzie, un amestec de carbohidrati si proteine ajuta triptofanul sa treaca bariera hemato-encefalica, producand un efect soporific.